czwartek, 24 kwietnia 2014

KAJMAKOWE SZYSZKI

Jedną z wielu moich pasji, którymi zamierzam się tutaj z Wami dzielić jest gotowanie.
W kuchni spędzam 40% mojego dnia. 
Dlatego chciałabym wam pokazać kilka sprawdzonych przepisów, które świetnie wpisują się w różne okazje i okoliczności dnia codziennego.

Dziś mam dla was do zaproponowania szyszki kajmakowe.
Do zrobienia szyszek potrzebujemy: 



200 g ryżu preparowanego 
(bądź jak kto woli "dmuchanego")
460 g kajmaku gotowego (karmel)
(jedna puszka)



Kajmak wlewamy do garnka i podgrzewamy aż zmieni konsystencję na bardziej płynną.




Do roztopionego karmelu stopniowo wsypujemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy. 



Dodajemy ryż do momentu aż zobaczymy, że cały karmel pokrył ziarenka ryżu. 


Łyżką formujemy kulki wielkości piłeczki tenisowej i układamy na blaszkę bądź szklane naczynie.
Polecam dno wyłożyć folią aluminiową, wtedy szyszki zastygnięte będą lepiej się odrywać od dna.



Gotowe szyszki odkładamy do lodówki na około 2 godziny do pełnego zastygnięcia i związania karmelu z ryżem. 


Smacznego!

P.S. Jeśli macie jakieś pomysły na urozmaicenie tego przepisu, czekam na wasze komentarze!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz