Jedną z wielu moich pasji, którymi zamierzam się tutaj z Wami dzielić jest gotowanie.
W kuchni spędzam 40% mojego dnia.
Dlatego chciałabym wam pokazać kilka sprawdzonych przepisów, które świetnie wpisują się w różne okazje i okoliczności dnia codziennego.
Dziś mam dla was do zaproponowania szyszki kajmakowe.
Do zrobienia szyszek potrzebujemy:
200 g ryżu preparowanego
(bądź jak kto woli "dmuchanego")
460 g kajmaku gotowego (karmel)
(jedna puszka)
Kajmak wlewamy do garnka i podgrzewamy aż zmieni konsystencję na bardziej płynną.
Do roztopionego karmelu stopniowo wsypujemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
Dodajemy ryż do momentu aż zobaczymy, że cały karmel pokrył ziarenka ryżu.
Łyżką formujemy kulki wielkości piłeczki tenisowej i układamy na blaszkę bądź szklane naczynie.
Polecam dno wyłożyć folią aluminiową, wtedy szyszki zastygnięte będą lepiej się odrywać od dna.
Gotowe szyszki odkładamy do lodówki na około 2 godziny do pełnego zastygnięcia i związania karmelu z ryżem.
Smacznego!
P.S. Jeśli macie jakieś pomysły na urozmaicenie tego przepisu, czekam na wasze komentarze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz